Rocarta-online

Targu Jiu


[Cuprins]

Date generale si istorie

Municipiu, resedinta pentru Judetul Gorj, 98300loc.; situat in depresiunea omonima, inconjurata de culmile Subcarpatilor Getici, pe Valea Jiului; 205m alt.

Stema municipiului

Atestat ca targ in 1406 (de Mircea cel Batran) si in 1426 (de Dan al II-lea), iar ca oras (printre cele mai insemnate) la sfarsitul aceluiasi secol XV, Targu Jiu s-a dezvoltat pe locul unei asezari geto- dacice aflata pe drumul care lega Drobeta (Drobeta-Turnu Severin) cu Buridava (Ramnicu Valcea) si, peste pasul Valcan, cu Sarmizegetusa. A fost capitala tinutului Jales in sec. XV, iar in sec. XVII a devenit capitala judetului Gorj. A avut mult de suferit in urma atacurilor turcesti, inregistrand perioade alternative de progres si decadere. In prezent este un important centru industrial (masini- unelte pentru forjare si presare, produse refractare, mobila, confectii, sticlarie de menaj, produse alimentare etc.) si social- cultural.

Ansamblul sculptural Constantin Brancusi

Cel mai important obiectiv turistic al orasului este ansamblul sculptural Constantin Brancusi, opera de o deosebita valoare artistica si turistica a genialului artist de renume mondial, compus din 5 capodopere: Poarta sarutului, Aleea scaunelor, Masa tacerii (toate in Parcul Central), Coloana infinitului si Masa festiva (ambele in Parcul Tineretului). Aceste 5 lucrari sunt dispuse pe o linie dreapta imaginara ce strabate orasul. - Poarta sarutului are forma de arc de triumf, inalt de 5,30m si lat de 6,60m, asemanatoare portilor de lemn gorjene, cu elemente folclorice ce sugereaza tema nuntii taranesti, cu dansul incrustat in partea de sus si cu sarutul pe cele doua coloane; - Masa tacerii, numita si Masa dacica, este realizata din piatra si prezinta forma rotunda (cu diametrul de 2,18m) a stravechii mese taranesti romanesti: masa este inconjurata de 12 scaune rotunde, tot din piatra; - Aleea scaunelor este alcatuita din doua siruri, cu cate trei scaune, ce bordeaza drumul spre Poarta sarutului; - Coloana infinitului, construita din metal, cu inaltimea de 30m, inaltata in 1938 si cunoscuta sub numele de Monumentul Eroilor, este o armonioasa succesiune prin suprapunere a componentelor romboidale metalice, simbolizand ideea infinitului, avantul nesfarsit spre cer, precum si recunostinta fara sfarsit fata de eroii neamului romanesc jertfiti pe campurile de lupta in Razboiul de Reintregire; - Masa festiva, amplasata langa Coloana infinitului, realizata tot din piatra ca si Masa tacerii, dar de dimensiuni mai mici decat aceasta, este inconjurata de numai 5 scaune;

Alte obiective turistice

- Muzeul Judetean, infiintat in 1894, cu o sectie de istorie, in care sunt expuse piese arheologice si istorice (un mormant celtic, un document din 1458 - din timpul lui Radu cel Frumos) si cu o sectie de etnografie si arta populara cu interesante obiecte ce ilustreaza creatiile populare locale (ceramica, port popular, covoare, crestaturi in lemn, porti taranesti din lemn etc.); - Casa Maldarescu, ridicata in 1710 in stilul vechilor constructii gorjene (in Cula Duca); - Casa Ganescu, datand din sec. XVIII, monument de arhitectura ce poarta o placa de marmura in care se scrie ca aici a locuit marele Brancusi cand a realizat ansamblul sculptural din Targu Jiu; - Casa si Biserica banului Cornea Brailoiu, edificate in anii 1694- 1695; casa este cu etaj, fara ferestre la parter, de tip cula, cu ziduri groase de aparare; biserica, avand aspect tot de fortareata, cu o clopotnita foarte frumoasa, pastreaza picturi din 1732-1734, printre care si pe cea a ctitorului; - Casa memoriala Ecaterina Teodoroiu, de factura modesta, construita din lemn in 1884, in care s-a nascut si a crescut vestita eroina din Primul razboi mondial, unde se afla expuse obiecte personale ale eroinei de la Marasesti, fotografii si documente; - Mausoleul Ecaterina Teodoroiu, de forma unui sarcofag, ornamentat cu scene in basorelief, care ilustreaza aspecte din viata eroinei si portrete de femei in costume nationale gorjenesti; - Statuia lui Tudor Vladimirescu, ridicata pe locul unde s-au adunat pandurii pentru a porni spre Tismana (21 ianuarie 1821); - Bustul lui Constantin Brancusi, realizat in cinstea si in memoria nemuritorului artist; - Catedrala, edificiu construit de negustorii orasului in perioada 1749-1764 si pictat in 1855.

Regiunea inconjuratoare

- localitatile Runcu si Hobita-satul natal al lui Brancusi - Curtisoara, localit. rurala atestata in sec. XV sub numele de Curte, renumita pentru Cula Cornoiu, veche locuinta intarita, cu trei nivele si un cerdac larg situat la ultimul nivel, in care s-a amenajat o expozitie permanent de arta populara gorjaneasca; muzeul arhitecturii populare gorjene, organizat langa cula, prezinta, in aer liber, peste 40 de case, cu anexele gospodaresti respective din zona inconjuratoare; biserica de la sf. sec. XVIII, cu picturi exterioare; Dealul Ciocarlau, poiana cu narcise; - Cartiu, localit. rurala, cula cu trei nivele; - Lelesti, localit. rurala, colectie muzeala ce prezinta piese referitoare la istoria invatamantului local si la uneltele folosite in prelucrarea pieilor si in confectionarea cojoacelor; - Arcani, localitate rurala, remarcabil centru etnografic si folcloric, cu o interesanta expozitie de piese si instalatii tehnice populare; - Sacelu, localit. rurala; statiune balneoclimatica, cu namol sapropelic si cu izvoare minerale clorurate indicate in afectiunile aparatului locomotor si ginecologice - in cura externa.

Domenii


Click here to access the EduSoft website